SAFARIUKENIJI.COM – Cene, Saveti i Iskustva

globetracker logo2024

Nacionalni Park Masai Mara (i kako izgleda pravi Safari)

blog

Kenija zauzima prvo mesto na listi najpopularnijih destinacija za safari, kako i ne bi kada je toliko toga što možete raditi, doživeti, iskusiti, a Nacionalni park Masai Mara spada u red najpopularnijih nacionalnih parkova u Keniji i svetu. Pored safarija, možete istraživati bele plaže Mombase ili Dijani plažu, mogućnosti su brojne, na vama je da odlučite i isplanirate put. 

Pripreme za safari u Keniji

U redu, odlučili ste da idete na safari. Svaka čast! Prvi korak je odrađen, jer najbitnija je odluka. Sada kreću pripreme, šta poneti od odeće, kozmetike, prateće opreme? Od odeće birajte onu neutralnih boja (smeđa, zelena, bež boja). Ove boje su slične boji prirode i pomoći će vam da se stopite sa okolinom, nećete odudarati i sam safari će biti uspešniji. Što se tiče materijala, birajte lagane materijale poput pamuka koji diše kako biste se osećali udobno tokom dana, izbegavajte sintetičke materijale. Jutra i večeri na safariju mogu biti hladni, pa je dobro da se obučete slojevito kako bi po potrebi dodavali ili skidali odevne predmete. Svakako ne zaboravite šešir, sunčane naočale i kremu za sunce kako bi se zaštitili od sunca. Nije na odmet i da ponesete kabanicu ili kišobran kako bi se zaštitili od mogućnih pljuskova. Ono što se treba naći u putnoj torbi svakoga je mala apoteka, tablete za bolove, ili ako imate lekove koje redovno koristite, ponesite dovoljnu količinu.

Safari u keniji masai mara

Sigurnost na prvom mestu!

Najbitnije od svega je da patite uputstva vodiča i rendžera kako biste bili bezbedni i kako biste imali što bolji doživljlaj. Ne hranite divlje životinje, ne ostavljajte smeće za sobom i slušajte one koji znaju bolje od vas, jer oni najbolje poznaju okolinu i mogu da predvide neke situacije. Safari je često nepredvidiv, može se desiti promena vremena u par minuta, susret sa nekom životinjom kojoj se niste nadali. Budite spremni da se prilagodite situaciji i uživate u safari avanturi.

Troškovi safarija (sa nama su vam svi uključeni u cenu)

Nije lako proceniti troškove safarija, jer je safari, kao i svako putovanje, odraz vas, vaših potreba i navika. Takođe, postoji još dosta faktora koji utiču na budžet, na primer u koje doba godine idete, koliki dašak luksuza očekujete, da li želite da putujete avionom ili vozilima između kampova, koje dodatne aktivnosti imate na umu poput spa tretmana, letenja balonom, kulturne posete i tako dalje. Pogledajte tabelu približnih troškova za safari u Masai Mari. Troškovi su zasnovani po osobi, po jednom danu i uključuju smeštaj i transfere među kampovima. 

Leopard na drvetu Masai Mara Kenija

Ovo su cene kada sletite u solo režiji u Keniju, i dođete do prve lokalne turističke agencije i kažete da želite da idete na Safari, napominjem cene su po danu.

3-4-star šator, kamp

4-star luxury

5-star luxury

Cena po danu

Luksuzniji kamp

Lošiji

Bolji

Lošiji

Bolji

$300 – $400

$350 – $550

$500 – $550

$650 – $750

$900 – $950

   $1000 – $1300

Kada preko nas uplatite aranžman nemate dodatnih troškova pa ni ovaj iznad, tako da ceo safari put vam je unapred uključen u cenu a ovde pogledajte našu ponudu. 

Safari u Masai Mara

Nacionalni park Masai Mara i okolni nacionalni parkovi čine jedno od najpoznatijih područja divlje Kenije. Oni su takođe deo svetskog fenomena i atrakcije – velike migracije gnua. Priroda ne poznaje granice, iako Masai Mara pripada Keniji, a Nacionalni park Serengeti Tanzaniji, oba su deo moćnog ekosistema Serengeti. Masai Mara je vekovima ista i predstavlja suštinsku, iskonsku Afriku. Ponekad je surova, uvek dramatična, ovo je divljina neprolaznog sjaja i inspirativne veličine. Nigde na svetu nećete naći ovako zadivljujuće lepu divljinu koja je netaknuta. Zanimljivo je da je u Masai Mara dozvoljeno nastanjivanje ljudi i držanje domaćih životinja, međutim životinjski svet je maksimalno zaštićen i dobrobit divljih životinja ima prednost nad ljudskim aktivnostima.

Glavni grad Kenije, Najrobi od najistočnije granice Masai Mare je udaljen oko 224 kilometra. Posetioci safarija najčešće lete na međunarodni aerodrom Džomo Kenijata, a zatim hvataju letove sa susednog Vilson aerodroma do Masai Mare što je dodatan trošak ili od Najrobija idu Safari vozilima do Masai Mare što je nekih 6 sati vožnje. Klasični pejzaž Mare je zlatna savana – ravni pašnjaci sa obilnom ispašom koji su savršen teren za geparde koji jure Tomsonovu gazelu. Masai Mara ima delova koji su pod rečnim šumama i gomil drveća, ali tokom vekova slonovi su se trudili da velike deo Masai Mare oslobode šuma i daju joj otvorenost kakvu danas imamo priliku da vidimo.

Ugrubo, jedan dan na safariju ovako izgleda:

  • Jutarnji safari – većina safarija počinje vrlo rano, negde oko izlaska sunca. Tokom jutarnjeg safarija vozite se safari vozilom nekih 6 sati a u tom vremenu i izlazite u sa rendžerima šetate putem reke Mare, kako bi odmorili od vožnje a videli krokodile i nilske konje.
  • Povratak i odmor – nakon jutarnjeg safarija vraćate se u kamp ili ručate i nakon kratkog odmora krećete nazad put Najrobija, u Najrobi se stiže oko 8 časova uveče.
africki bizon safari u keniji

Verujte da avantura počinje i pre nego što krenete u potragu za divljim životinjama, trenutak kada se približavate Masai Mari je avantura za sebe. U rezervatu Masai Mara žive neke od najpoznatijih vrsta afričke divljie, a poseban akcenat je na Velikih 5. od Velike petorke najteže je videti leoparda jer on uglavnom leži skriven na granama drveća i teško ga je uočiti. Društvo će vam uglavnom praviti žirafe, zebre, gepardi, nilski konji, gnuovi, hijene, antilope i brojne druge životinje.

Kada ste na safariju vodite se našom starom poslovicom – Ko rano rani, dve sreće grabi! Ili u ovome slučaju, Velikih 5 grabi. Dakle, svako jutro ustanite rano jer su grabljivci najaktivniji pre izlaska sunca. Samim tim, morate ranije na spavanje. Ako rano ustanete, svedočićete surovom, nemilosrdnom, ali neophodnom, lancu ishrane. Vodiči osluškuju prirodu i vode vas do mesta gde lavovi ili drugi grabljivci love. Prisustvujete tom činu, a ispred vas nije televizor koji je prebačen na National Geographic već stvarne životinje, na par metara od vas. Grabljivci vrebaju sa tla, ali i iz vazduha, tu su ptice grabljivice koje se ne obaziru na vas već na plen. Nakon lova i gozbe, na red dolaze lešinari koji čiste nered. Nakon što se najedu lavice neretko maze svoju mladunčad, tako da ćete se rastopiti od miline i zaboraviti na trenutak šta se to malopre desilo.

Bilo koji paket safarija da ste odabrali sigurno ćete se voziti u safari vozilima, a za Masai Maru je karakteristično da safari vozilima možete prići životinjama skoro na metar, to u drugim nacionalnim parkovima nije moguće. Životinje neće svaki put biti u lovu dok ih vi posmatrate, nekada će se lavovi samo odmarati, oni su ipak mačke i najviše uživaju u spavanju, žirafe se mogu šetati ka izvoru, a ptice mirno leteti iznad vas. Verujte, to je doživljaj samo po sebi. Kada budete prelazili preko reke, budite posebno oprezni. Iz reka vrebaju krokodili, ali opasniji od njih su nilski konji iako ne izgledaju toliko opasno. Oni su zapravo najopasnije životinje u savanu iako na prvi pogled izgledaju miroljubivo i sporo. Kada turisti prelaze reku rendžeti ih prate i imaju puške u slučaju da se desi napad na ljude, spremni su da brzo reaguju i uspavaju životinje.

Safari nije samo pasivno posmatranje već aktivno sudelovanje u životu divljih životinja. Ovo se posebno vidi kada krenete na pešački safari. Iskusni vodiči prate tragove životinje i dovedu vas do mesta koje je bezbedno za vas. Ovde je posebno važno da slušate vodiča i ne radite ništa na svoju ruku. Svaka safari tura uključuje posetu Masai plemenu. Masai pleme je primer kako čovek može da poštuje zemlju i prilagođava svoje potrebe njoj, a ne obratno.

Pored posmatranja životinja postoje i druge aktivnosti koje možete iskusiti na safariju, neke od njih su:

  • Poseta lokalnim zajednicama – upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, kulturom Kenije pruža vam dublji uvid u Keniju, njeno kulturno nasleđe i kulturu.
  • Balonski safari ­– iskusite Keniju iz zraka tokom balonskog safarija koji pruža spektakularne poglede na savanu i divlje životinje iz ptičije perspektive. Doplata za balonski safari je 500USD po osobi
  • Šetnje prirodom – neke lokacije omogućavaju organizovane šetnje sa vodičem kroz netaknutu prirodu. Ovde vam se pruža prilika da vidite manje životinje i biljke.

Nacionalni park Masai Mara oblilazi se najčešće od jednog do tri dana, poseta parku traje oko 6 sati. U tih 6 sati se nalazi jutarnji safari koji je inače i najbolji jer su tad životinje najaktivnije. Tokom tura u safari vozilima nije dozvoljen izlazak iz vozila. Postoje mesta koja su predviđena za obrok, slikanje ili radi slikanja. Zanimljivo je da se u parku ne nalaze kante za smeće već se sav otpad nosi sa sobom, čak i toalet papir.

Nemojte ni ostavljati ostatke hrane koliko god vas neke životinje žalobitno posmatrale jer one nisu navikle na tu hranu. Na sve ovo ćete biti upozoreni, ali imajte na umu i pre polaska.

Svako ko je bio na safariju kaže da mu je zadnji dan bio najteži. Boravak ovde vas dovede u zabludu da mislite da ste u drugoj dimenziji. Pogotovo za savremenog čoveka, safari je sve ono što njegova svakodnevnica nije i svakome prija malo promene i baš zato rastanak teško pada. Lako se stopimo sa divljinom i životinjama, a svako ko jednom poseti Istočnu Afriku želi da joj se opet vrati.

Za više informacija o Safariju u Keniji posetite naš blog.

Post Tags :

Share :

lazar radovanovic

Poslednjih 8 godina sam proveo putujući po svetu a obišao sam preko 40 država i živeo u više njih. Trenutno sam stacioniran i živim u Istočnoj Africi, radim kao vodič na safari turama Globetrackera, živim u Keniji ali dosta vremena provodim i na Zanzibaru.

Pored ovog posla bavim se i SEO optimizacijom i izradom web sajtova, ono što me istinski čini srećnim i u čemu najviše uživam su putovanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Posetite Keniju

Ovo putovanje je prilika da doživite pravu avanturu i upoznate srce i dušu Afrike na način koji malo ljudi ima priliku da iskusi.

 

Ekspert za Aziju i Afriku Globetracker.

Naša ponuda obuhvata najbolje opcije za Safari u Keniji ali i druga avanturistička putovanja na lokacije kao što su ZanzibarMaldiviTajlandŠri Lanka, Uganda, Madagaskar i Filipini.